“Πατρινιά Μαγειρίτσα” (με ή χωρίς ρύζι)
Πατρινιά Μαγειρίτσα
Περιγραφή
Η Μαγειρίτσα της Πάτρας είναι έντονα επηρεασμένη από τις αντίστοιχες συνταγές των Ιονίων νήσων. Στη Κέρκυρα τη λένε «Στιλίκουρδα», αλλά βάζουν και ντομάτα. Στη Πάτρα γίνεται άσπρη αυγολέμονο.
Σερβίρει: 10-12 άτομα, Προετοιμασία: 60′, Mαγείρεμα: 45′
Τι χρειαζόμαστε:
2 συκωταριές από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος (χωρίς το συκώτι)
1 αντεριά
2-3 κοιλίτσες αρνιού καθαρισμένες (πατσούλες)
10 ποδαράκια αρνίσια καθαρισμένα
½ ποτηράκι λάδι
1 ματσάκι άνηθο
λίγο μάραθο
10 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια
2 μαρουλάκια
αλάτι- πιπέρι
3 αυγά
1 ½ χυμό λεμονιού
2 κουταλιές κορν φλάουρ
Πώς το κάνουμε:
1. Καθαρίζουμε προσεκτικά τις πατσούλες. Πλένουμε τα έντερα μέσα έξω με μπόλικο νερό, τα τρίβουμε απαλά με ξύδι και αλάτι, τα αφήνομε για λίγο και τα ξαναπλένουμε.
2. Καθαρίζουμε τα ποδαράκια και αν χρειαστεί τα καψαλίζουμε.
3. Πλένουμε τις συκωταριές.
4. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με λίγο ξύδι και ζεματάμε όλα τα «πατσικά». Αφήνουμε να πάρουν βράση για 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε και χύνουμε τα ζουμιά (η μυρωδιά δεν είναι και το καλύτερο, αν έχετε χώρο κάντε το έξω από τη κουζίνα σας!)
5. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριές, τα άντερα και τις πατσούλες.
6. Σε κατσαρόλα μεγαλούτσικη, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεατικά και τα ποδαράκια. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, αλάτι πιπέρι 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Μετά 1 ώρα προσθέτουμε άνηθο, μάραθο και ψιλοκομμένο μαρουλάκι. Φροντίζουμε το νερό να καλύπτει 1 δάκτυλο περίπου τη μαγειρίτσα μας. Αφού δοκιμάσουμε (δεν χαλάει η νηστεία είναι μόνο για δοκιμή) και τα κρέατα έχουν γίνει, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
7. Μετά την Ανάσταση και μόλις γυρίσουμε στο σπίτι ζεσταίνουμε τη μαγειρίτσα μας, φτιάχνουμε το αυγολέμονο κτυπώντας τα αυγά δυνατά, προσθέτουμε το λεμόνι, ζουμί καυτό από τη κατσαρόλα και το κόρν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
8. Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και βάζουμε στη φωτιά ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα να πάρει μια βράση.
9. Σερβίρουμε με πιπεράκι. Τη πυκνότητα της μαγειρίτσας τη καθορίζουμε κατά τα γούστα μας προσθέτοντας νεράκι, όπου χρειάζεται.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη συνταγή την έχω από τη μάνα μου. Ψάχνω πολλά βιβλία μαγειρικής και δεν την έχω βρει πουθενά. Παραείναι φαίνεται “ντόπια”, αλλά και “περίεργη” συνταγή. Αν έχετε όρεξη και χρόνο, αν σας αρέσει η πατσά, τότε κάντε τη. Άλλως φτιάξτε αυτή που τρώει η οικογένειά σας.
Καλή Ανάσταση από τη Πάτρα!
(πηγή κειμένου & φωτό > Συνταγές της Παρέας, 14/04/2009, Συνταγή: ΠΑΚΥ, Photo: Σουηδός Μάγειρας)
> Σχόλια αναγνωστών στην πρωτόβουλη ανάρτηση <
ΠΑΚΥ, 23/04/2009 : ΕΦΕΤΟΣ ΕΒΑΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ, ΟΤΙ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ
ΠΑΚΥ, 24/04/2009 : ΟΙ ΠΑΤΣΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ “ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ” ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ, ΟΠΟΤΕ,ΟΤΑΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ. ΜΟΝΟ Η ΓΕΥΣΗ ΜΕΝΕΙ…
dionysia, 19/04/2014 : Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Πραγματικά τέλεια αυτή η συνταγή για μαγειριτσα!! Ετσι την έφτιαχνε η μητέρα μου, έτσι και η γιαγιά μου έτσι κι εγώ… και η καταγωγή μας είναι από τα χωριά της Πύλου στην Μεσσηνία! Ξέχασα να πω ότι βαζουμε και λιγη ντομάτα μέσα και ετσι φέρνει πιο πολύ σε φρικασέ… και στο τέλος βεβαια αυγοκοβουμε!!! Μπράβο και πάλι μπράβο!!! (εννοείται χωρίς ρύζι!!!)
Σουηδός Μάγειρας, 29/04/2015 : Για μένα η ωραιότερη μαγειρίτσα!!!!!! Ανυπομονώ για το βράδυ του Μ.Σαββάτου,ειδικά,γι’αυτή!! Η διαφορά έγκειται στα ποδαράκια,τα λατρεύω!!!! Κάποιες φορές παραλείπω το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια, και έτσι είναι πεντανόστιμη..